فهرست مطالب

نشریه اکتشاف و پردازش هوشمند دانش
پیاپی 9 (تابستان 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/08/23
  • تعداد عناوین: 6
|
  • مهدی نورمحمودی*، سید احمد عدالت پناه صفحات 8-37

    رشد روز افزون و توسعه خدمات بانکی در فضای بانکداری الکترونیک همچنین تمایل و استقبال مشتریان بانکها به استفاده از بسترها و درگاه های غیر حضوری، بانکها و موسسات مالی را به فکر وا داشته تا به گسترش بسترهای مورد نیاز برای ارایه سرویس های خدمات بانکداری الکترونیک اقدام نمایند . ارایه و معرفی خدمات متعدد و نوظهور بانکها در این حوزه و در پی آن عدم شناخت کافی مشتریان جهت استفاده از روش ها و بسترهای ایمن موجبات سوء استفاده کلاهبرداران را فراهم و خسارات جبران ناپذیری را برای مشتریان و بانکها به همراه داشته است. بنابراین دغدغه اصلی بانکها ایجاد امنیت و حفظ حریم امن برای مشتریان است. همچنین دقت و سرعت عمل در تشخیص تقلب برای بانکها و موسسات مالی از اهمیت ویژه برخوردار است، ارایه یک مدل کارا و موثر ضمن حفظ منافع بانکها می تواند کاهش هزینه های عملیاتی و افزایش اعتبار و رضایت مشتریان را به همراه داشته باشد . عموما مدلهای تشخیص تقلب از دو نوع روش 1- پیشینه رفتار مشتریان 2- چارچوب های تعریف شده برای تشخیص تقلب پیروی می کنند. در این تحقیق، علاوه بر استفاده از روش های معمول سعی شده با معرفی مدلی جدید در قالب استدلال و منطق ریاضی به تشخیص تقلب بپردازیم. بنابراین برای مقایسه نتایج تحقیق از یک مجموعه داده ای که تحقیقات پیشین جهت تشخیص تقلب بر روی آن انجام شده است استفاده نموده ایم که شامل مجموعه تراکنش های آنلاین در بانکهای آفریقا می باشد. در این تحقیق با استفاده از اصول و قواعد منطق نوتروسفیک بازه ای دادها را مورد پردازش و تحلیل قرار داده ایم سپس مدل پیشنهادی را با استفاده از الگوریتم پرکاربرد درخت تصمیم CART در محیط برنامه نویسی Python جهت تشخیص تقلب پیاده سازی نمودیم.

    کلیدواژگان: بانکداری الکترونیک، تشخیص تقلب، درخت تصمیم، محیط نوتروسفیک
  • علی سرآبادانی*، خیرالله رهسپارفرد، مهرداد صفاریه صفحات 38-51

    تجارت الکترونیک که با نام تجارت اینترنتی نیز یاد می شود، به خرید و فروش کالا با استفاده از اینترنت و انتقال پول و اطلاعات برای اجرای معاملات الکترونیک، گفته می شود. تجارت الکترونیکی، رابطه و ارتباطات بین سازمان، تولید کنندگان، توزیع کنندگان و مشتریان را برقرار می کند و بهبود می بخشد. اما، لازم به ذکر است که موفقیت در تجارت الکترونیک به تعیین عوامل موثر در تجارت الکترونیک بستگی دارد. مجموعه ای از عوامل درون سازمانی و خارج از سازمانی در تجارت الکترونیک وجود دارند که باید مورد ملاحظه قرار گیرند. در این پژوهش، یک مدل و چارچوب برای مشخص سازی عوامل موثر بر موفقیت تجارت الکترونیک، پیشنهاد شده است. معادلات ساختاری با حداقل مربعات جزیی برای بررسی و آزمایش مدل پیشنهادی، استفاده شد. نتایج بدست آمده براساس داده های گردآوری شده از 39 کارشناس،27 کارشناس ارشد، 16 مدیرمیانی و 4 مدیرعامل سازمان اداری ، نشان داد که رضایت مشتری، مقدار هزینه ها، زیرساخت ها و دانش و آگاهی، عوامل موثری هستند که تاثیر قابل توجهی بر موفقیت تجارت الکترونیک دارند.

    کلیدواژگان: تجارت الکترونیک، فناوری اطلاعات، سازمان ها، معادلات ساختاری با حداقل مربعات جزئی
  • معصومه حسن خانی* صفحات 52-69

    بحران های اپیدمی جهانی، مانند ویروس کرونا (COVID-19)، معمولا شرکت های کوچک و متوسط (SME) را در معرض انواع مختلفی از چالش ها قرار می دهد و ممکن است زندگی آنها را به خطر بیندازد. شرکت های کوچک و متوسط به اقتصاد کشور کمک می کنند، فرصت درآمدی برای جامعه است و فرصت های شغلی برای جوانان، زنان و کل جامعه ایجاد می کند. هدف از این پژوهش بررسی تاثیر قابلیت های پویا ونوآوری برمزیت رقابتی وارزیابی استراتژی بازاریابی دیجیتال برای بنگاه های کوچک ومتوسط صنایع غذایی در دوره پساکرونا در شهر مشهد با استفاده ازروش معادلات ساختاری می باشد. نمونه آماری شامل 250 شرکت صنایع غذایی در شهر مشهد است ؛ که با استفاده از روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند. این پژوهش از لحاظ هدف ، کاربردی واز نظر جمع آوری داده ها توصیفی واز نوع همبستگی است. برای تجزیه وتحلیل داده ها از مدل معادلات ساختاری برای کلیت مدل ,مدل اندازه گیری PLS ، آزمون همبستگی ، مقایسه میانگین یک گروهی ومقایسه دو جامعه مستقل استفاده شده است. . نتایج مطالعه حاضر تایید کرد که شیوه های قابلیت پویا وابعاد آن برشرکت های کوچک و متوسط صنایع غذایی در دستیابی به مزیت رقابتی تاثیر مثبت و معناداری بر عملکرد کسب وکار این شرکتهادارد. ازنتایج تحلیل مشخص شد که بازاریابی دیجیتال نقش موثری در دستیابی به مشتریان و بازاریابی محصولات به صورت الکترونیکی دارد، علاوه بر این که پلتفرم های رسانه های اجتماعی از موثرترین ابزارها در شرکت های صنایع غذایی بودند . بخش SME به دلیل فعالیت های روزانه، فرصت های شغلی و تبادل سریع مالی، یکی از مهم ترین بخش هایی است که از اقتصاد ایران حمایت می کند.

    کلیدواژگان: قابلیت پویا، قابلیت نوآوری، مزیت رقابتی، بازاریابی دیجیتال، شرکت های کوچک و متوسط و دوران پسا کرونا
  • یاسر حاجی آقانژاد*، علیرضا مقدم، امید مراغه، یونس کاکاوند صفحات 70-81

    این تحقیق به دنبال بررسی تاثیر آمیخته گردشگری و کیفیت خدمات بر رضایت گردشگر و وفاداری به مقصد گردشگری است. جامعه آماری تحقیق گردشگران شهر اصفهان در ایران می باشد. از آن جایی که جامعه آماری تحقیق نامحدود می باشد، تعداد نمونه آماری بر اساس فرمول کوکران در جامعه نا محدود به تعداد 384 نفر در نظرگرفته شده است. همچنین بر اساس روش نمونه گیری در دسترس و به صورت تصادفی پرسشنامه ها توزیع شده است. داده ها از طریق، پرسشنامه جمع آوری شده که روایی آن توسط اساتید و خبرگان و پایایی از طریق آزمون الفای کرونباخ مورد تایید قرار گرفته است. سپس بر اساس داده های بدست آمده، به منظور بررسی برازش مناسب الگوی مفهومی، از تحلیل عاملی تاییدی و به جهت آزمون فرضیه ها از روش معادلات ساختاری با استفاده از نرم افزار لیزرل استفاده شده که نتایج حاکی از پذیرش فرضیات تحقیق بوده است. به عبارت دیگر در سطح اطمینان 95 درصد آمیخته گردشگری بر رضایت گردشگر و وفاداری به مقصد گردشگری در شهر اصفهان موثر است. همچنین کیفیت خدمات بر رضایت گردشگران و وفاداری به مقصد گردشگری در شهر اصفهان موثر است. از دیگر یافته های تحقیق حاکی از تاثیر رضایت گردشگر بر وفاداری به مقصد گردشگری بوده است.

    کلیدواژگان: آمیخته گردشگری، کیفیت خدمات، رضایت گردشگر، وفاداری به مقصد گردشگری
  • سیده مریم مجتبوی، فریناز واسعی* صفحات 82-101

    حرکت از جامعه ای صنعتی به سوی جامعه ای مبتنی بر اطلاعات، خانه ها را از یک جای خواب به مهم ترین کانون زندگی بشر تبدیل نموده است. به دلیل تغییرات سریع تکنولوژی و تغییر نیاز و اولویت ساکنین، بشر با پدیده نوظهور خانه هوشمند روبرو شده است. خانه های هوشمند، در راستای تامین نیاز انسان عصر حاضر با استفاده از تکنولوژی پیشرفته، به دنبال راهکارهای نوینی برای طراحی فضا و پاسخ به تغییر سبک زندگی آنها است. طراحی خانه هوشمند، از تلفیق یک محیط مجازی (VS) با یک محیط هوشمند (AmI-S) به همراه یک محیط فیزیکی (PS) ایجاد شده و مدیریت تکنولوژی در آن نقش اساسی دارد. هدف اصلی این پژوهش بررسی تغییرات حاصل از حضور تکنولوژی در فعالیت افراد و در نتیجه طراحی خانه های هوشمند به عنوان فضای مسکونی آینده است. روش پژوهش حاضر، توصیفی- تحلیلی بوده و برای استخراج مدل مفهومی، از مطالعات کتابخانه ای و تحلیل محتوا استفاده شده است. در روند پژوهش، اثر ورود تکنولوژی نوین بر فعالیت ساکنین خانه و فضاهای داخلی بررسی شده و در نهایت راهکارهایی جهت سازگاری فضاهای اصلی کاربری مسکونی با شرایط حاصل از هوشمندسازی ارایه گشته است. نتایج نشان می دهد، هوشمندسازی به ارتقای کیفی صنعت خانه سازی آینده می انجامد، زیرا با فعالیت های پیچیده و تکنولوژی های در حال تغییر منطبق است. هوشمندسازی تغییراتی از جمله تغییرات سازمان فضایی داخلی هوشمند، انعطاف میان فضاها و صرفه جویی در فضا را در پی دارد و توسعه تکنولوژی ناشی از آن، بر فعالیت و فضا در سه حوزه اصلی خانه (فضای خصوصی، نیمه خصوصی و عمومی) تاثیرات عمده ای دارد.

    کلیدواژگان: خانه هوشمند، فضای مسکونی، مدیریت تکنولوژی، تغییر فعالیت، تغییر فضا
  • سعیده باباجانی محمدی* صفحات 102-117

    در دوره کنونی، سازمان ها به صورت فزاینده با محیط های پویا و در حال تغییر مواجهند، لذا به منظور بقاء و پویایی مجبورند که خود را با تغییرات محیطی سازگار کنند. به بیان دیگر با توجه به سرعت شتابنده تحولات علمی، فناورانه، اجتماعی، سازمان هایی موفق و کارآمد محسوب می شوند که علاوه بر هماهنگی با تحولات جامعه امروزی بتوانند مسیر تغییرات و دگرگونی ها را نیز در آینده پیش بینی کنند. از طرفی در کسب و کار به شدت رقابتی امروزی، سازمان ها در رقابت برای جذب مشتریان هستند و سعی در حفظ آنان دارند و برای دستیابی به این امر، سازمان ها در سرلوحه سیاست های خود، بهبود روابط با مشتریان حاضر و بالقوه را قرار دادند. لذا مقاله حاضر به تاثیر نوآوری و اثربخشی سازمانی بر وفاداری مخاطبان در رسانه های عمومی پرداخته است. روش تحقیق، توصیفی- همبستگی بود. جامعه آماری عبارت بود از کارکنان یکی از رسانه های استانی (220 نفر) و مخاطبین آن که ساکن مرکز استان هستند. حجم نمونه کارکنان 140 نفر و حجم نمونه مخاطبین 384 نفر محاسبه شد. به همین منظور برای جمع آوری اطلاعات از پرسشنامه های اثربخشی سازمانی پارسونز (1990)، نوآوری سازمانی چوپانی و همکاران (1391) و وفاداری مشتری زهیر و همکاران (2011) استفاده شد. پس از جمع آوری اطلاعات نیز، برای تجزیه و تحلیل داده ها از شاخص های آمار توصیفی، روش های آماری تحلیل رگرسیون چند متغیره با استفاده از نرم افزار اس.پی.اس.اس. و مدل سازی معادلات ساختاری با استفاده از نرم افزار اسمارت پی.ال.اس. استفاده شد. یافته ها نشان داد، با اطمینان 95 درصد اثربخشی و نوآوری سازمانی بر وفاداری مخاطبین تاثیر معناداری دارد.

    کلیدواژگان: نوآوری سازمانی، اثربخشی سازمانی، وفاداری مخاطبان، رسانه
|
  • Mehdi Normahmoudi *, Seyed Ahmad Edalat Pana Pages 8-37

    The increasing growth and development of banking services in the electronic banking space, as well as the willingness and acceptance of bank customers to use non-face-to-face platforms and portals, have made banks and financial institutions think to expand the platforms needed to provide electronic banking services. . The presentation and introduction of numerous and emerging services of banks in this field, and as a result, the lack of sufficient knowledge of customers to use safe methods and platforms has led to the abuse of fraudsters and brought irreparable losses to customers and banks. Therefore, the main concern of banks is to create security and maintain safe privacy for customers. Also, the accuracy and speed of action in detecting fraud is of particular importance for banks and financial institutions, providing an efficient and effective model while protecting the interests of banks can reduce operating costs and increase the credibility and satisfaction of customers.Generally, fraud detection models follow two types of methods 1- customer behavior history 2- defined frameworks for fraud detection. In this research, in addition to using the usual methods, we tried to detect fraud by introducing a new model in the form of reasoning and mathematical logic. Therefore, to compare the results of the research, we have used a data set on which previous research has been done to detect fraud, which includes the set of online transactions in African banks. In this research, we have processed and analyzed the data by using the principles and rules of interval neutrospheric logic, then we have implemented the proposed model using the widely used CART decision tree algorithm in the Python programming environment to detect fraud.

    Keywords: Electronic banking, Detection Fraud, decision tree, Neutrosophic Environment
  • Ali Sarabadani *, Kheiroalah Rahsafarfard, Mehrdad Saffarie Pages 38-51

    E-commerce is a method of buying and selling goods and services online. The definition of ecommerce business can also include tactics like affiliate marketing. You can use ecommerce channels such as your own website, an established selling website like Amazon, or social media to drive online sales.so E-commerce, also known as Internet business, refers to buying and selling goods using the Internet and transferring money and information to carry out electronic transactions. E-commerce establishes and improves relationships between organizations, manufacturers, distributors, and customers. However, it should be noted that success in e-commerce depends on determining the effective factors in e-commerce. There are a set of internal and external factors in e-commerce that should be considered. In this research, a model and framework has been proposed to determine the factors affecting the success of e-commerce. Structural equations with partial least squares were used to check and test the proposed model. The results obtained based on the data collected from thirty nine experts, twenty seven senior experts, sixteenmiddle managers and four CEOs of the administrative organization, showed that customer satisfaction, the amount of costs, infrastructure and knowledge and awareness are effective factors that have a significant impact on success. They have e-commerce.

    Keywords: Electronic Commerce, Information technology, Organizations, Structural equations with partial least
  • Masoumeh Hasankhani * Pages 52-69

    Global epidemic crises, such as the corona virus (COVID-19), usually expose small and medium-sized enterprises (SMEs) to various types of challenges and may threaten their lives. Small and medium enterprises contribute to the economy of the country, it is an income opportunity for the society and it creates job opportunities for the youth, women and the whole society. The purpose of this research is to investigate the impact of dynamic capabilities and innovation on competitive advantage and evaluation of digital marketing strategy for small and medium-sized enterprises in the food industry in the post-corona period in Mashhad using the structural equation method. The statistical sample includes 250 food industry companies in Mashhad; which were selected using available sampling method. This research is applied in terms of purpose and descriptive and correlational in terms of data collection. To analyze the data, the structural equation model for the whole model, the PLS measurement model, the correlation test, the comparison of the average of a group and the comparison of two independent populations have been used. The results of this study confirmed that the methods of dynamic capability and its dimensions in small and medium food industry companies in achieving competitive advantage have a positive and significant effect on the business performance of this company. From the results of the analysis, it was found that digital marketing has an effective role in reaching customers and marketing products electronically, in addition, social media platforms were one of the most effective tools in food industry companies. The SME sector is one of the most important sectors that supports Iran's economy due to its daily activities, job opportunities and quick financial exchange.

    Keywords: Dynamic Capability, Innovation Capability, Competitive advantage, Digital marketing, small, medium enterprises, the post-corona era
  • Yaser Haji Aghanezhad *, Alireza Moghadam, Omid Maraghe, Yones Kakavand Pages 70-81

    This study seeks to investigate the combined effect of tourism and service quality on tourist satisfaction and loyalty to tourism destination. The statistical population of the study is tourists in Isfahan, Iran. Since the statistical population of the research is unlimited, the number of statistical samples based on Cochran's formula in an unlimited population is 384 people. Questionnaires were also distributed randomly based on the available sampling method. Data were collected through a questionnaire whose validity was confirmed by professors and experts and its reliability was confirmed by Cronbach's alpha test. Then, based on the obtained data, in order to check the proper fit of the conceptual model, confirmatory factor analysis and to test the hypotheses, the method of structural equations using LISREL software was used, which showed the acceptance of research hypotheses. In other words, at the level of 95% confidence of the tourism mix, it is effective on tourist satisfaction and loyalty to the tourist destination in Isfahan. Also, the quality of services is effective on tourists' satisfaction and loyalty to the tourist destination in Isfahan. Other findings of the study indicate the effect of tourist satisfaction on loyalty to the tourist destination.Keywords: tourism mix, service quality, tourist satisfaction, loyalty to tourism destinations

    Keywords: tourism mix, Service Quality, Tourist Satisfaction, loyalty to tourism destinations
  • Seyedeh Maryam Mojtabavi, Farinaz Vasei * Pages 82-101

    Moving from an industrial society to an information-based society has transformed homes from a place of rest to the central hub of human life. Due to rapid technological advancements and changing resident needs and priorities, humanity is facing the emergence of smart homes. Smart homes aim to address contemporary human needs using advanced technology and innovative design solutions to adapt to changing lifestyles. Smart home design involves combining a Virtual Space (VS) with an Ambient Intelligence Space (AmI-S) alongside a Physical Space (PS), where technology management plays a pivotal role. The primary objective of this research is to investigate the impact of technology on people's activities and subsequently design smart homes as the living spaces of the future. The current research method is descriptive-analytical, utilizing library studies and content analysis to develop a conceptual model. Throughout the research process, the effects of introducing novel technology on residents' activities and interior spaces are examined, and finally, solutions are proposed to harmonize primary residential spaces with the conditions resulting from smartification. The results demonstrate that smartification contributes to enhancing the quality of future housing industries, as it aligns with complex activities and evolving technologies. Smartification brings about changes such as intelligent interior spatial reorganization, spatial flexibility, and space-saving measures, and the resulting technological development significantly impacts activities and spaces within the three primary home areas (private, semi-private, and public spaces).

    Keywords: Smart Home, Residential space, Technology Management, activity change, Spatial transformation
  • Saeideh Babajani Mohammadi * Pages 102-117

    In the current era, organizations are increasingly facing dynamic and changing environments, so in order to survive and dynamism, they have to adapt themselves to environmental changes. In other words, according to the accelerating pace of scientific, technological, and social developments, successful and efficient organizations are considered to be able to predict the path of changes and transformations in the future in addition to coordinating with the developments of today's society. On the other hand, in today's highly competitive business, organizations are competing to attract customers and try to retain them, and to achieve this, organizations put improving relations with current and potential customers at the top of their policies.Therefore, this article deals with the impact of organizational innovation and effectiveness on audience loyalty in public media. The research method was descriptive-correlation. The statistical population consisted of employees of one of the provincial media (220 people) and its contacts who live in the center of the province. The sample size of employees was 140 people and the sample size of contacts was 384 people. For this purpose, questionnaires of organizational effectiveness of Parsons (1990), organizational innovation of Choupani et al. (2011) and customer loyalty of Zahir et al. (2011) were used to collect information.After collecting information, to analyze data from descriptive statistics, statistical methods of multivariate regression analysis using SPSS software. and structural equation modeling using SmartPLS software. used. The findings showed that organizational effectiveness and innovation have a significant effect on audience loyalty with 95% confidence.

    Keywords: Organizational Innovation, Organizational Effectiveness, audience loyalty, Media